Daugavpils, Kandavas iela 17,
tel. (+371) 65429872, m.t. 26011776, info@dcv.lv

Darba plāns
Ēdienkarte
Veidlapu paraugi

  • 001.jpg
  • 002.jpg
  • 003.jpg

No šī gada 19.aprīļa līdz 24. aprīlim Daugavpils Centra vidusskolas skolotāju un skolēnu delegācija viesojās Rumānijā, realizējot Comenius starptautiskā projekta „Explore it in the way before it fades away" 4. posmu. Šajā noslēdzošajā braucienā piedalījās projekta koordinatore N.Kaļiņina un angļu valodas skolotāja A. Truskovska, bioloģijas skolotājas G.Uzlova un T.Baranovska, 8. a klases skolēni A.Grigorjevs un J.Baranovska, 9.a klases skolnieks M. Orlovskis un 12.a klases skolniece I.Rumjanceva..

20. aprīlī projekta dalībnieki iepazinās ar Rumānijas galvaspilsētu Bukaresti, kas savieno sevī gan jauno un veco, austrumus un rietumus, greznību un trūkumu. Šī pilsēta pārsteidza ar savu parku zaļumu un puķu dobju krāšņumu. Nozīmīgākais kultūras objekts ir Parlamenta pils - daudzfunkcionāla ēka, kurā strādā Rumānijas Parlaments. Pasaules Ginesa Rekordu grāmatā ir rakstīts, ka tā ir pasaulē lielākā un dārgākā, kā arī smagākā administratīvā ēka no marmora un citiem Rumānijas iežiem. Šī pilsēta ir slavena arī ar Botānisko dārzu, kura nosaukums ir saistīts ar tā dibinātāju – ainavu dizaineru Dimitriju Bandzu. Tajā audzē tūkstošiem Rumānijas reto un unikālo augu, tur ir bagātas dārza rožu šķirņu un tropisko augu kolekcijas.

Nākamajā dienā projektu grupu iepazīstināja ar pazīstamiem vēsturiskajiem objektiem, pasaulslavenā Konstantīna Brancuši memoriālo ansambli, Tismana pareizticīgo klosteri, kā arī dabas objektiem – Ponoare alu un dabiski izskaloto tiltu God's Bridge.

Trešdienā (22.aprīlī) tika organizēts brauciens pa Donavu. 3 stundu ilgais ceļš pagāja nemanāmi, jo gar upes krastiem atrodas brīnumaini skati - kalni, ciemati, Decibala skulptūra kalnos, tilti. Lai iepazītos ar endēmajiem augiem un to aizsardzību, projekta dalībnieki devās ekspedīcijā uz Ciucanul Mare klinti, no kuras paveras gleznains skats uz Donavas klinšaino, krāšņo krastu tur sastopamajām reto augu sugām.

Apkopojot visu novēroto un padarīto gan Rumānijā, gan savās valstīs, partnerskolu komandas prezentēja savas krāsainās zīmējumu grāmatas un zinātniski populārās grāmatas par sava reģiona endēmajiem un retajiem augiem, bet koordinatori piedalījās preses konferencē.

Skolēniem bija lieliskā iespēja attīstīt pētnieciskās prasmes - fotografēšanu, biotopu izpēti, endēmisko augu noteikšanu, kā arī uzlabot komunikācijas prasmes un angļu valodu. Šajā braucienā skolas delegācijai tika piedāvāta unikālā iespēja iepazīties ar Rumānijas dabas resursiem, augu valsts īpatnībām, šī reģiona ekoloģisko un kultūras vidi.

Informāciju sagatavoja projekta koordinatore Nataļja Kaļiņina un bioloģijas skolotāja Tatjana Baranovska

View the embedded image gallery online at:
https://dcv.lv/pum/8-news/603-280415#sigProId5fee5b567f